XP Home re-install cannot find serial ATA devices

Discussion in 'Windows XP Help and Support' started by ImWolf, Nov 21, 2017.

  1. ImWolf

    ImWolf

    Joined:
    Nov 21, 2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    MSI K9NBPM2-FID MB
    2 WD 500G SATA Hard Drives
    1 SG 40G IDE Hard Drive
    1 Teac CDR Drive

    I had one of those "Winblows moments".... Deleted the partition, Formatted NTFS, (forgot how to format MBR).

    Installed XP Home with "slipstream" CD created (and used before) with Nlite. Also hit F6 during install and provided the additional SATA/RAID drivers just for good measure. I also later installed the NV61XX chipset software from inside XP.

    Now when XP starts, it "cannot find the device specified", and won't install Nvidia Nforce 430/410 Serial ATA Controllers.
    (I get this error twice, once for each of the SATA drives?) So at every re-start I deal with the "new hardware found" and "cannot install" balloons and dialog boxes.

    WinXP is installed on one of these SATA drives. Device Mgr. shows no yellow exclamations, nor does it list any Serial ATA controllers.

    I recall this exact scenario the first time I added the 2 SATA drives to the system about 2 years ago, but I don't recall how I resolved it. Any input would be appreciated..... :b

    Wolf
     
    ImWolf, Nov 21, 2017
    #1
    1. Advertisements

  2. ImWolf

    Elizabeth23

    Joined:
    Dec 10, 2012
    Messages:
    4,840
    Likes Received:
    320
    Location:
    Florida
    Elizabeth23, Nov 21, 2017
    #2
    1. Advertisements

  3. ImWolf

    ImWolf

    Joined:
    Nov 21, 2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    Hi Elizabeth.....

    The link you posted doesn't really apply since I was not trying to re-locate an XP install. This was a fresh install on an (almost) empty disk.

    I have a slipstream CD I had used in the past and used again this time, but I noticed from a previous install that after the initial install files are loaded, the setup program no long allows me to use the slipstream CD to continue the full installation and asks for my original MS disk "with SP2" included. So even though I started the install with the slipstream CD, I anticipated it might not load all info from that source again, so I hit the F6 key and also provided the SATA/Raid drivers from a 1.44 diskette which I also have on hand. The setup program seemed to load those drivers without incident.

    It was when I was busy re-loading other software and constantly re-booting that I got tired of the "found new hardware" and "cannot find device specified" messages that I unzipped and installed the MB chipset drivers again. Those files are dated 2006 but are the newest versions of the drivers for my specific MB I could find.

    These are the same MSI or Nvidia drivers that are on the slipstream CD, on the 1.44 floppy, and in the zip file..... so one way or another I gave WinXP every chance to install them for me.

    Wolf
     
    ImWolf, Nov 22, 2017
    #3
  4. ImWolf

    ImWolf

    Joined:
    Nov 21, 2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    I just looked through my stash and found the original MSI "Drivers and Utilities" CD that came with the MB, but those files are dated 1994-2001. Not sure if I want to risk installing those old drivers now and end up messing with my sound and video again to tweek everything.
     
    ImWolf, Nov 22, 2017
    #4
  5. ImWolf

    Elizabeth23

    Joined:
    Dec 10, 2012
    Messages:
    4,840
    Likes Received:
    320
    Location:
    Florida
    so the found new hardware is for the sata drivers?? if you are not sure please see if anywhere on the error it gives you the driver name.


    How To Find Drivers For An Unrecognized Device


    1. Open Device Manager (Control Panel>System>Hardware>Device Manager)
    2. The hardware whose drivers are missing will appear as Unknown device, so it's easier to locate the device.
    3. Right click on the unknown device and click on Properties.
    4. Under the Properties window click on Details tab and select Device Instance Id from the drop down box.
    5. You should see a code similar to this

    PCI\VEN_8086&DEV_27DC&SUBSYS_30868086
    &REV_01\4&1E46F438&0&40F0

    6. The portion of the code highlighted in RED is the Vendor ID and the portion highlighted in GREEN is the Device ID. In this example:

    Vendor ID = 8086
    Device ID = 27DC

    7. Once you have obtained both the IDs, proceed to


    http://pcidatabase.com/


    There you can either search for the vendor from the vendor ID or directly get information about the device along with the vendor name by searching with the device ID.

    8. Then from there you can go directly to the hardware manufactureres website and get the driver.
     
    Elizabeth23, Nov 22, 2017
    #5
  6. ImWolf

    cornemuse

    Joined:
    Mar 30, 2016
    Messages:
    268
    Likes Received:
    56
    This is a new 're'-install? If they worked for this mobo then, they should still work now. You can upgrade if you can find (xp) upgrades. I have very rarely upgraded things if they worked to my satisfaction, unless u/g was necessary for something else.

    eg.: I have NEVER upgraded any bios, EVER.

    -c-
     
    cornemuse, Nov 23, 2017
    #6
  7. ImWolf

    ImWolf

    Joined:
    Nov 21, 2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    Yes..... This is a fresh re-install using nothing I have not used in the past.

    Balloon pops up twice saying "found new hardware... Nvidia Nforce 430/410 Serial ATA Controller"

    Then dialog pops up twice saying..... "Cannot find the device specified"
     
    ImWolf, Nov 23, 2017
    #7
  8. ImWolf

    Elizabeth23

    Joined:
    Dec 10, 2012
    Messages:
    4,840
    Likes Received:
    320
    Location:
    Florida
  9. ImWolf

    litk

    Joined:
    Nov 23, 2017
    Messages:
    5
    Likes Received:
    1
    litk, Nov 23, 2017
    #9
  10. ImWolf

    ImWolf

    Joined:
    Nov 21, 2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    @Liz.... Thanks for that link..... but in reviewing the information I believe I complied with all the pertinent steps involved in creating the slipstream drive and going through the install process. I don't think the AHCI bios settings apply to my hardware.... At least it's never been something to deal with in the past.

    @litk.... I checked the MSI page last night and there are no newer drivers than the ones I already have. My initial posts here do state that I already installed these drivers 3 times in 3 different ways. Since WinXP did create a partition, format the partition, and then install on that SATA drive it seems to me that the drivers must indeed be installed..... My issue is how to get rid of the warnings I keep getting that they are not installed.
     
    Last edited: Nov 24, 2017
    ImWolf, Nov 24, 2017
    #10
  11. ImWolf

    ImWolf

    Joined:
    Nov 21, 2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    I've tried to u/l some jpg screen shots of my start-up here a few times now but there's always an instant error.... are new users restricted from u/l files?
     
    ImWolf, Nov 24, 2017
    #11
  12. ImWolf

    Elizabeth23

    Joined:
    Dec 10, 2012
    Messages:
    4,840
    Likes Received:
    320
    Location:
    Florida
    right next to the post reply button is an upload a file button, generally you just need 5 replies, I believe you have that many now. what is the error?

    You might want to contact Ian, he is the forum administrator, he may be able to help you upload the image. (look under Members tab for Ian.)
     
    Elizabeth23, Nov 24, 2017
    #12
  13. ImWolf

    ImWolf

    Joined:
    Nov 21, 2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    The error box I'm getting is completely non-descriptive..... just says "there was a problem uploading your file".
     
    ImWolf, Nov 25, 2017
    #13
  14. ImWolf

    Elizabeth23

    Joined:
    Dec 10, 2012
    Messages:
    4,840
    Likes Received:
    320
    Location:
    Florida
    Elizabeth23, Nov 25, 2017
    #14
  15. ImWolf

    ImWolf

    Joined:
    Nov 21, 2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    The first time I saw the Windows Registry was back in 1995 I think? The head-ache still hasn't gone away!!!

    :(

    My file system seems to be working fine..... I would like to get rid of the nag-ware is all.
     
    Last edited: Nov 25, 2017
    ImWolf, Nov 25, 2017
    #15
  16. ImWolf

    Elizabeth23

    Joined:
    Dec 10, 2012
    Messages:
    4,840
    Likes Received:
    320
    Location:
    Florida
    copy/paste the following into notepad and save as a .reg, and then save to your desktop, then just double click and you will be asked if you want it merged into the registry say yes, and you should get a message saying it was successful:

    Windows Registry Editor Version 5.00

    [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced]
    "ServerAdminUI"=dword:00000000
    "Hidden"=dword:00000002
    "ShowCompColor"=dword:00000001
    "HideFileExt"=dword:00000000
    "DontPrettyPath"=dword:00000000
    "ShowInfoTip"=dword:00000001
    "HideIcons"=dword:00000000
    "MapNetDrvBtn"=dword:00000000
    "WebView"=dword:00000001
    "Filter"=dword:00000000
    "SuperHidden"=dword:00000000
    "SeparateProcess"=dword:00000001
    "ListviewAlphaSelect"=dword:00000000
    "ListviewShadow"=dword:00000001
    "ListviewWatermark"=dword:00000000
    "TaskbarAnimations"=dword:00000000
    "StartMenuInit"=dword:00000002
    "StartButtonBalloonTip"=dword:00000002
    "Start_ShowNetConn"=dword:00000002
    "Start_LargeMFUIcons"=dword:00000000
    "Start_MinMFU"=dword:00000000
    "Start_ShowControlPanel"=dword:00000001
    "Start_EnableDragDrop"=dword:00000001
    "StartMenuFavorites"=dword:00000000
    "Start_ShowHelp"=dword:00000001
    "Start_ShowMyComputer"=dword:00000001
    "Start_ShowMyDocs"=dword:00000001
    "Start_ShowMyMusic"=dword:00000000
    "Start_ShowMyPics"=dword:00000001
    "Start_ShowPrinters"=dword:00000001
    "Start_ShowRun"=dword:00000001
    "Start_ScrollPrograms"=dword:00000000
    "Start_ShowSearch"=dword:00000001
    "Start_ShowSetProgramAccessAndDefaults"=dword:00000000
    "Start_ShowRecentDocs"=dword:00000000
    "Start_AutoCascade"=dword:00000001
    "Start_NotifyNewApps"=dword:00000000
    "Start_AdminToolsRoot"=dword:00000000
    "StartMenuAdminTools"=dword:00000001
    "TaskbarSizeMove"=dword:00000000
    "TaskbarGlomming"=dword:00000001
    "NoNetCrawling"=dword:00000001
    "FolderContentsInfoTip"=dword:00000001
    "FriendlyTree"=dword:00000001
    "WebViewBarricade"=dword:00000000
    "DisableThumbnailCache"=dword:00000001
    "ShowSuperHidden"=dword:00000000
    "ClassicViewState"=dword:00000000
    "PersistBrowsers"=dword:00000000
    "EnableBalloonTips"=dword:00000001



    or you can see if the .txt I will try to attach will download to you
    then all you have to do is rename and save as a .reg file, (no word wrap)
     

    Attached Files:

    Elizabeth23, Nov 25, 2017
    #16
  17. ImWolf

    ImWolf

    Joined:
    Nov 21, 2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    Liz.... I was able to save the text you posted here in 3 different ways now.... will these registry changes remove ALL NOTIFICATIONS as you previously wrote about?
     
    ImWolf, Nov 25, 2017
    #17
  18. ImWolf

    Elizabeth23

    Joined:
    Dec 10, 2012
    Messages:
    4,840
    Likes Received:
    320
    Location:
    Florida
    yes, once the .reg is merged, with the new d word, EnableNotifications, and it is set to 0, zero, you will not get any notifications, it will only merge as a .reg, :)
     
    Elizabeth23, Nov 25, 2017
    #18
  19. ImWolf

    ImWolf

    Joined:
    Nov 21, 2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    1
    OK..... Thanks for that confirmation Liz.... I think I'll pass on permanently disabling the balloon notifications, and I'll pass on all those other unrelated edits as well.

    As I posted above, this scenario is something I recall from a previous install, so eventually I'll stumble on how I "cured" it again.
     
    ImWolf, Nov 26, 2017
    #19
  20. ImWolf

    Elizabeth23

    Joined:
    Dec 10, 2012
    Messages:
    4,840
    Likes Received:
    320
    Location:
    Florida
    okay, will keep checking, and BTW, there was only the one edit in that particular .reg file, I just copied the whole KEY to make the merge easier for you since you said you did not like messing with the registry, :)
     
    Elizabeth23, Nov 26, 2017
    #20
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.